Studenți români / Outgoing students

ÎNDRUMĂRI PENTRU STUDENȚII CARE SUNT SELECȚIONAȚI PENTRU MOBILITĂȚI ERASMUS

1.    SELECȚIE

Vă invităm să consultați site-ul Biroului de Relații Internaționale și Programe Comunitare pentru detalii actualizate despre selecție (secțiunea Noutăți) și linkuri utile către universitățile partenere.

2.    GRANT ERASMUS

Grantul pentru toate mobilitățile include sprijinul individual pentru subzistență și sprijin pentru transport. Vezi informații despre mobilități în documentul atașat (click here)

 Vă recomandăm să luați în considerare din timp posibilitatea de a identifica surse suplimentare de finanțare pentru perioada de mobilitate în străinătate. Este important de menționat că grantul ERASMUS+ nu acoperă integral cheltuielile de deplasare și ședere în străinătate, iar conform reglementărilor Agenției Naționale, la momentul plecării în mobilitate, veți beneficia de 80% din valoarea totală a grantului, iar restul de 20% din grant după primirea foii matricole și completarea chestionarului UE.

3.    DOCUMENTE DE CĂLĂTORIE

În țările UE și SEE, puteți călători pe bază de carte de identitate (CI) emisă de autoritățile acestei țări sau pe bază de pașaport (opțional).

ATENȚIE: Studenții selectați pentru mobilități în Macedonia de Nord, Serbia și Turcia pot călători DOAR pe bază de pașaport. Studenții din Republica Moldova care nu au cetățenie română (pașaport românesc) și studenții non-UE trebuie să aplice pentru viza de studii la ambasada țării respective. Verificați valabilitatea pașaportului având în vedere că mobilitatea ar putea dura pe parcursul semestrului II al anului universitar 2025 – 2026 (ianuarie/februarie – iulie 2026). Pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni după data estimată a întoarcerii în țară.

4.    CARD EUROPEAN DE SĂNĂTATE/ASIGURĂRI

Înainte de a pleca, solicitați cardul european de sănătate de la Casa de Asigurări de Sănătate din județul dumneavoastră de reședință. Studenții din Republica Moldova fără cetățenie română vor trebui să încheie o asigurare privată de sănătate.

5.    SUPLIMENTARE GRANT ERASMUS

  • Studenții cu oportunități reduse, de exemplu beneficiari de bursă socială sau sunt eligibili pentru aceasta (dar nu au primit-o din cauza lipsei de fonduri la universitate, primul student din familie, vor primi un bonus lunar de 250 euro, pe baza documentelor justificative.
  • Programul Erasmus+ încurajează participarea studenților cu nevoi speciale. În cazul în care un student selectat are dizabilități fizice, mentale sau alte probleme de sănătate care necesită sprijin suplimentar, universitatea poate solicita Agenției Naționale un grant suplimentar pentru nevoi speciale, care să acopere costurile adiționale. Participanții care doresc să beneficieze de acest sprijin financiar suplimentar trebuie să discute aceste aspecte cu reprezentanții Biroului Erasmus+ în perioada pregătirii documentelor de mobilitate.

FORMALITĂȚI PENTRU ÎNTOCMIREA DOSARULUI DE MOBILITATE ERASMUS

a) Formalități administrative – rezolvate de către student, cu sprijinul Biroului Erasmus+:

- completarea formularelor de cerere și de cazare (Application Form, Accommodation Form); 

IMPORTANT: există universități partenere care nu oferă cazare în campusul universitar, studenții trebuind să-și găsească singuri cazare în sectorul privat.

După primirea acceptului din partea universității din străinătate:

- deschiderea unui cont în euro la Banca Transilvania, cu emiterea cardului în euro, în care va fi virat grantul Erasmus.

- încheierea contractului financiar între student și Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacau, contract în care sunt prevăzute: cuantumul grantului, perioada de studii în străinătate, drepturile și obligațiile titularului de mobilitate Erasmus, semnarea unui act adițional de către student și un garant (cetățean român cu domiciliul și locul de muncă în România).

b) Formalităti la nivel academic – rezolvate, înainte de plecarea in stăinătate, cu sprijinul cadrului didactic responsabil de acordul inter-instituțional cu universitatea parteneră în care se va derula mobilitatea :

- stabilirea din timp a perioadei în care se va desfăsura mobilitatea;

- stabilirea disciplinelor care vor fi studiate la universitatea partenera și completarea și semnarea contractului de studii (Learning Agreement/Online Learning Agreement), care va fi atașat formularului de aplicație. Pentru o mobilitate de 3 luni numărul de credite acumulate trebuie să fie de 20, pentru o mobilitate de 1 semestru – 30 de credite, pentru un întreg an universitar – 60 de credite.

DOCUMENTE SI FORMULARE

Pentru mobilităţi de studii (SMS)

Pentru mobilităţi de plasament (SMP)

CONTACT

Persoanele de contact de la Biroul Erasmus+ (Tel/fax: +40 234 576 901)

Roxana POPESCU (e-mail: popescu.roxana@ub.ro) - responsabil studenți outgoing/incoming

Silvia LEONTE (e-mail: silvialeonte@ub.ro) - responsabil acorduri inter-instituționale/ mobilități personal didactic și nedidactic

Biroul Erasmus+ se află în campusul Mărășești, corpul D, etaj I, cam.108.