EVENTS
Întâlnirea partenerilor din alianţa UP University la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Oulu, Finlanda
În perioada 10 - 11 aprilie 2025, o delegaţie din Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău a participat la întâlnirea semestrială a alianţei universitare UP University, găzduită de Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Oulu (OAMK), Finlanda, care a reunit rectorii rețelei și reprezentanții din cele 11 universităţi partenere din Belgia, Germania, Țările de Jos, Austria, Finlanda, Spania, România, Italia, Slovenia, Albania și Ucraina.
Programul a fost deschis de Heidi Fagerholm, rectorul OAMK și de Griet Naeyaert, coordonatorul rețelei. A urmat prezentarea realizată de Hennei Määttä, coordonatorul din partea Universității din Oulu, care a împărtășit din experiența de mai bine de 5 ani de zile privind dezvoltarea rețelei universitare europene UNIC, din care face parte Universitatea din Oulu, instituţie de învăţământ superior care împarte campusul universitar cu OAMK.
În timpul atelierelor de lucru, participanții au discutat atât despre obiectivele pe termen scurt, cât și despre cele pe termen lung, continuând să lucreze la planul strategic comun (academic scorecard), care definește obiectivele strategice ale rețelei și măsurile concrete aferente. Planul strategic se concentrează pe resurse umane, leadership, finanțare și infrastructură, precum și pe educație și cercetare.
Ziua de 10 aprilie s-a încheiat cu o recepție la Primăria din Oulu, unde delegația a aflat despre planurile pentru Oulu 2026 - Capitală europeană a culturii. Orașul Oulu a fost reprezentat de primarul Ari Alatossava și de președintele Consiliului municipal, Jarmo Husso.
Alianţa europeană UP University și-a consolidat cooperarea prin semnarea unui acord pe cinci ani, vineri, 11 aprilie 2025, la sediul Universităţii de Științe Aplicate din Oulu. Prin acest acord, cele unsprezece instituții partenere ale rețelei se angajează să își consolideze relațiile academice, științifice și profesionale, precum și să promoveze colaborarea în domeniul educației și cercetării și să sporească mobilitatea internațională atât pentru personalul universitar, cât și pentru studenți.
În timpul reuniunii de vineri a rectorilor, au fost aleși un nou președinte și un nou vicepreședinte pentru un mandat de doi ani. Josep E. Baños de la Universitatea din Vic - Universitatea Centrală din Catalonia, Spania, va fi noul președinte, în timp ce Heidi Fagerholm de la Universitatea de Științe Aplicate din Oulu, Finlanda, va fi vicepreședinte.

Erasmus Staff Week 2023 - FH Münster: Global & European Challenges - Designing Blended Intensive Programmes (Provocări globale și europene - Proiectarea de programe intensive mixte)
FH Münster din Germania a fost gazda unei săptămâni internaționale, în perioada 20-24 noiembrie 2023, care a reunit un grup divers de profesori și profesioniști din cadrul viitoarei alianțe universitare UP University. Scopul reuniunii a fost de a concepe și planifica programe intensive mixte (Blended Intensive Programmes/BIPs). Această inițiativă reprezintă o oportunitate de mobilitate susținută de Comisia Europeană în cadrul generației Erasmus+ 2021-2027.
Reprezentanți ai cadrelor didactice și ai birourilor de relații internaționale de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău (România), Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (Spania), IMC Krems University of Applied Sciences (Austria), Arteveldehogeschool (Belgia), Oulu University of Applied Sciences (Finlanda), HAN University of Applied Sciences (Regatul Țărilor de Jos) și FH Münster (Germania) au colaborat în grupuri de lucru pentru a genera idei de programe intensive mixte pentru susținerea tematicii consorțiului, „Consumul și producția responsabilă”, corespunzând obiectivului #12 (SDG12) din Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.
Dezvoltarea programelor intensive mixte (Blended Intensive Programmes - BIPs) este încurajată, fiind inovatoare prin utilizarea unui format hibrid de învățare (online și fizic), în cadrul cărora grupuri de studenți sau personal vor efectua mobilități mixte (o mobilitate fizică de scurtă durată în străinătate combinată obligatoriu cu o componentă virtuală), facilitând schimbul de învățare online și munca în echipă. Astfel, educația internațională devine accesibilă și incluzivă, oferind posibilitatea de schimburi interculturale, de a crea rețele și de a extinde orizontul academic al studenților.
Cel puțin trei universități din trei țări diferite lucrează împreună pentru a dezvolta și a organiza un curs cu o componentă virtuală și o mobilitate fizică cu o durată medie de 5 zile în care cel puțin 15 participanți se întâlnesc la una dintre universitățile participante, în calitate de coordonator al programului intensiv.
Acest tip de program reprezintă o alternativă excelentă pentru studenții care nu au timp sau fonduri suficiente pentru a pleca în străinătate pentru un semestru întreg.