Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău a găzduit un program internațional Erasmus+ dedicat copiilor cu autism

În perioada ianuarie - februarie 2025, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău a fost gazda unui program internațional inovator, destinat studenților interesați de terapia ocupațională pentru copiii cu tulburări din spectrul autist (TSA). Programul Erasmus+ Blended Intensive Programme a reunit studenți și profesori din patru țări europene, oferind o perspectivă interculturală asupra abordării autismului.

Programul educațional a fost organizat în parteneriat cu Universitatea „Angel Kanchev” din Ruse (Bulgaria), Universitatea Politehnică din Leiria (Portugalia) și Universitatea Jönköping (Suedia), combinând sesiuni online și o săptămână intensivă de activități practice desfășurate în Bacău. Etapa virtuală s-a desfășurat pe 23 ianuarie 2025 și a inclus studii de caz, lucru în echipă și prezentări despre învățarea bazată pe provocări. Săptămâna intensivă, care a avut loc între 10 și 14 februarie 2025, a cuprins cursuri, ateliere practice, schimburi culturale și activități sociale.

Acest curs a avut scopul de a ajuta studenții să înțeleagă mai bine rolul terapeutului ocupațional în sprijinirea copiilor cu TSA. Printre obiectivele principale s-au numărat: identificarea metodelor de îmbunătățire a participării copiilor cu autism la activitățile zilnice, analiza influenței procesării senzoriale asupra comportamentului copiilor cu TSA și adaptarea mediului pentru a sprijini dezvoltarea copiilor cu autism.

La acest program au participat 19 studenți internaționali, 6 studenți români și 6 profesori internaționali. Cursurile s-au desfășurat la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.

Programul a fost coordonat de: Conf. univ. dr. Rață Marinela – Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău (organizator), Claire Ginty – invitat special, expert terapeut ocupațional cu 15 ani de experiență, reprezentant al Achieve Occupational Therapy Ltd. (UK), Prof. univ. dr. Liliya Todorova – Universitatea din Ruse (Bulgaria), Conf univ. dr. Petya Mincheva – Universitatea din Ruse (Bulgaria), Conf. univ. dr. Helena Isabel da Silva Reis – ESSLei - Politehnica din Leiria (Portugalia) și Conf. univ. dr. Wallescka Östlund – Universitatea Jönköping (Suedia).

Participanții au luat parte la o serie de activități menite să ofere o mai bună înțelegere a autismului și a modului în care diferite țări sprijină copiii cu tulburări din spectrul autist. Programul a inclus prezentări, sesiuni de reflecție, lucru în echipă și evenimente culturale. Înainte de începerea oficială, studenții au lucrat în grupuri naționale pentru a strânge informații despre sistemele de suport din țările lor, cu accent pe sănătate, aspecte socio-politice și culturale. Rezultatele cercetării au fost prezentate sub forma unei prezentări Pecha-Kucha.

Acest program a reprezentat o oportunitate valoroasă pentru viitorii specialiști în terapie ocupațională, oferindu-le experiență internațională și o mai bună înțelegere a modului în care pot sprijini copiii cu autism.

„Ne-a făcut o deosebită plăcere să îi avem pe participanți alături de noi la Bacău și să contribuim la formarea viitorilor profesioniști în domeniul terapiei ocupaționale! Mulțumim Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău pentru dedicarea și eforturile depuse în organizarea și desfășurarea acestui program, care a avut un impact semnificativ asupra comunității academice și a contribuit la promovarea educației incluzive în România”, a declarat Conf. univ. dr. Rață Marinela, organizatoarea programului.

Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău
Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău