ECONOMIA CIRCULARĂ IMPLEMENTATĂ ÎN PROIECTUL MULTITRACES LA UNIVERSITATEA „VASILE ALECSANDRI” DIN BACĂU
Economia circulară este un concept complex care cuprinde mai multe aspecte ce pornesc de la valorificarea superioară a resurselor naturale, o durată cât mai mare de viață a produselor, posibilitatea de reparare, reutilizare, reciclare a acestora, culminând cu o cantitate cât mai aproape de zero a deșeurilor depozitabile. Lecțiile economiei circulare provin din natură, în mediul natural nu există deșeuri, totul reintră în noi cicluri, servește unui scop.
A gândi și conduce o afacere pe principiile economiei circulare, presupune un cumul de cunoștințe și anumite competențe antreprenoriale specifice. Aceste informații au fost transmise studenților în cadrul proiectului Multidisciplinary training in circular economy and smart valorisation of the rural area for new business models (Multitraces) finanțat prin programul Erasmus+, proiect coordonat de Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.
În această vară, formarea teoretică a studenților, realizată în cadrul cursurilor online desfășurate pe platforma Moodle, a fost completată de o formare practică. Șase studenți de la fiecare universitate parteneră au intrat în contact cu economia reală, desfășurând stagii practice internaționale la companiile partenere din proiect. Sub coordonarea profesorilor de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Politehnica din Torino, Universitatea Internțională Elenă și Universitatea din Alicante, au fost dezvoltate proiecte pe principiile economiei circulare, în beneficiul societăților comerciale și pe tematici de interes pentru acestea. Studenții găzduiți de universitatea băcăuană și Romagria SRL au realizat proiecte din aria energiei regenerabile, folosind energia solară și a biomasei și a turismului rural, prietenos cu mediul. Aceste proiecte vor fi în curând disponibile pe site-ul proiectului www.ub.ro.
Primiți cu atenție și grijă de gazde, ghidați din primele momente de reprezentanți ai Ligii studenților Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, impresiile studenților provenind de la cele trei universități partenere au fost pozitive, legate atât de dotarea laboratoarelor de cercetare, cât și de disponibilitatea cadrelor didactice de a-i îndruma și a le fi alături: „din ce am văzut nivelul universității este cu adevărat ridicat, profesorii sunt grozavi și aș fi interesat să revin pentru un program de master”, a spus Dimitrios Tsioutsiourigas, student la International Hellenic University.
Participarea la proiectele Erasmus+ în afara cercetărilor realizate împreună, a studiilor dezvoltate, permite cu adevărat internaționalizarea universităților românești, schimburi culturale și o cunoaștere reciprocă mai bună.