Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău va crește la 629 KW capacitatea de producere a energiei electrice din surse solare

La începutul lunii aprilie 2025, s-a semnat Contractul de finanțare nr. 835 între Ministerul Energiei și Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. Obiectul contractului îl reprezintă acordarea de către Ministerul Energiei a finanțării nerambursabile din Fondul de Modernizare pentru proiectul cu titlul „Capacitate nouă de producere a energiei electrice din surse solare pentru autoconsum la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, cod SMIS 316122. Finanțarea nerambursabilă acordată în baza prezentului contract nu constituie ajutor de stat, în sensul prevederilor legislației naționale și europene din domeniul ajutorului de stat.

Proiectul a primit finanțare pe apelul de proiecte PFM/169/PFM_P1/NA/P1_OS1/FM_1.1 - Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice.

Valoarea totală a investiției este de 3.358.406,42 lei/675,002,30 euro. Valoarea asigurată de beneficiar este de zero lei. Termenul limită de implementare a proiectului este 31.12.2026.

Obiectivul general al proiectului este realizarea unei capacități noi de producție a energiei electrice din surse solare pentru 100% autoconsum în cele 3 campusuri universitare.

Investiția constă în montarea unei noi capacități de producere a energiei electrice din surse solare, cu o putere totală instalată de 517 KW.

Prin studiul de fezabilitate se propune realizarea mai multor instalații fotovoltaice pe 9 clădiri din campusuri, respectiv Cămin  studențesc nr. 1, Cămin  studențesc nr. 2,  Cămin  studențesc nr. 4, Biblioteca, Corp A, Corp B, Corp D, Corp B0, Corp C, constând într-un număr total de 1353 panouri și 15 invertoare.

Prin acest proiect crește capacitatea de producție de la 112 KW la 629 KW. Astfel, se asigură atingerea mai multor obiective strategice ale universității prin scăderea și controlul costurilor de operare, predicție asupra cheltuielilor pe termen mediu și lung, reducerea amprentei de carbon și crearea unui mediu mai sănătos, întărirea rolului în comunitate ca furnizor de educație și operator de energie verde, prin realizarea unor investiții - reper de bune practici și management.

Anunț lansare proiect (.pdf)