Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău a organizat 17 ateliere în cadrul evenimentului „Noaptea cercetătorilor europeni”
În fiecare an, în ultima vineri din luna septembrie, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău se aliniază iniţiativei Comisiei Europene, de a celebra cercetarea ştiinţifică printr-un eveniment dedicat publicului larg: Noaptea Cercetătorilor Europeni. Rolul evenimentului este acela de a oferi informaţii privind rolul cercetării pentru societate şi provocările cu care se confruntă cercetătorii. Mai mult, prin interacţiune directă şi participare la activităţile oferite de organizatori (universităţi, muzee, institute de cercetare ştiinţifică), participanţii descoperă „ce înseamnă cercetarea şi primesc răspunsuri la întrebările care îi preocupă.
„La Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, evenimentul are deja o tradiţie de 11 ani, iar partenerii din mediul preuniversitar invită elevii să participe activ la ateliere specifice. Astfel, ştiinţa devine accesibilǎ tuturor – celor mici, adolescenţilor, dar şi adulților, care sunt invitaţi sǎ cunoască cercetători prietenoși, ȋntr-un mediu relaxant. Participarea la acest eveniment oferă publicului larg prilejul de a cunoaşte oameni de ştiinţă în mediul lor de activitate şi facilitează legătura dintre aceştia”, a declarat Prof. univ. dr. Elena NECHITA, Prorector cu relații naționale și internaționale.
La evenimentul de anul acesta au fost prezenți peste 250 de participanţi, profesori şi elevi din licee şi şcoli băcăuane, precum şi vizitatori curioşi, atraşi de promisiunea unor experienţe inedite. Activitǎţile au inclus ateliere de lucru, experimente și simulări, demonstraţii, prezentǎri, dar şi dezbateri pe teme științifice, cu implicarea activă a publicului.
„Pentru toate categoriile de vârstă, cele cinci facultăţi ale Universităţii, împreună cu Asociaţia „Liga Studenţilor” din cadrul UBc şi cu Asociaţia „Atelier Creativ-Recreativ”, s-au organizat pentru a oferi vizitatorilor o seară specială: 17 ateliere au fost atent pregătite pentru a prezenta tematici din ariile de ştiinţă în care Universitatea are programe de studii: inginerie, filologie şi comunicare, ştiinţe exacte şi ale vieţii, ştiinţe economice, ştiinţe ale mişcării, sportului şi sănătăţii”, a precizat Conf. univ. dr. Mihaela CULEA, Prodecan Facultatea de Litere, coordonatoarea ediției de anul acesta.
La Facultatea de Inginerie, vizitatorii au descoperit secretele imprimării 3D, tendințele actuale și provocările din domeniul Tehnologiei informației, modalitățile de a integra Ingineria industrială în realitatea virtuală, tehnologiile inovative de protejare a mediului şi au aflat despre provocările actuale din domeniul chimic și al siguranței alimentare în contextul dezvoltării durabile. La Facultatea de Litere, participanţii au fost invitaţi să rememoreze reţete care le evocă gustul copilăriei şi să descopere modalităţile în care traducerea poate fi distractivă. În cadrul workshop-urilor desfăşurate de Facultatea de Științe au fost evidențiate o serie de strategii de stimulare a inteligenței emoționale, au fost prezentate sisteme de operare alternative de tip open-source, posibilitățile privind utilizarea de software matematic specializat şi a fost subliniată importanța cunoașterii conceptelor din biologie în menținerea sănătății. La workshop-ul organizat de Facultatea de Științe Economice, participanților li s-au oferit răspunsuri la întrebări legate de rolul contabilităţii în managementul entităţilor economice. Specialiştii coordonatori ai activităţii au explicat noţiuni legate de contabilitate, profesia de contabil şi au prezentat traseul profesional pentru a ajunge contabil şi evoluția profesională a acestuia. Activităţile propuse de Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății au avut ca obiective evaluarea potențialului funcțional al tinerilor, cu evidențierea riscurilor la care se expun prin lipsa activităților fizice şi explorarea metodelor de însușire a deprinderilor motrice în timpul școlii și valorificarea lor cu succes în sportul de performanță.
Liga Studenţească a Universitatăţii „Vasile Alecsandri” din Bacău a prezentat activitatea organizaţiei, desfăşurată cu şi pentru studenţi, relevând importanţa acesteia pentru comunitatea academică. La finalul evenimentului a fost organizată şi o tombolǎ cu premii, care sǎ le aminteascǎ participanţilor de acest eveniment.
Activităţile desfăşurate au avut caracter interactiv și au stimulat imaginația și creativitatea participanților, astfel încât să își contureze o imagine reprezentativă cu privire la cercetarea științifică.