O echipă de studenți de la Facultatea de Inginerie a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău a fost premiată la Concursul Național „ECOTROPHELIA” România
Facultatea de Inginerie a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău a participat la faza națională a competiției europene „ECOTROPHELIA” 2024. În perioada 12 – 14 iunie, la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, sub egida Asociației Specialiștilor de Industrie Alimentară din România (ASIAR), s-a desfățurat ediția a X-a a Concursului Național „Ecotrophelia” România 2024. Competiţia are drept scop încurajarea creativităţii studenţilor din facultăţile cu profil de industrie alimentară pentru dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative şi formarea de viitori specialişti pentru industria alimentară europeană.
Echipa NutriLand formată din cinci studenți ai Facultății de Inginerie a participat, în premieră, la acest concurs, reprezentând cu mândrie Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. Cei cinci studenți temerari și pasionați sunt: Camelia Barnă, anul IV, programul de studii Ingineria produselor alimentare, Mihnea-Ștefan Popa, anul II, programul de studii Inginerie Biochimică, Ioana-Petronela Tănasă și Lavinia-Alexandra Pitic, ambele anul II, programul de studii Ingineria produselor alimentare și Alexandru Caleap, masterand anul I, programul de studii Chimia moleculelor bioactive.
Produsul lor, PomInno Fruit Rolls, este un produs deshidratat pe bază de fructe ce conține doar ingrediente naturale: mere, banane, miere de albine, suc de lămâie și pudră obținută din tescovina liofilizată din struguri sau cătină.
Ideea produsului lor a pornit de la preocuparea permanentă de a reduce deșeurile și a valorifica subprodusele rezultate din tehnologia vinului (tescovina din struguri), cât și a celor din tehnologia de obținere a sucului de cătină (tescovina de cătină), știindu-se faptul că aceste subproduse conțin o cantitate importantă de fibre, vitamine, compuși cu proprietăți antioxidante etc.
Ideea acestui proiect a început acum un an și jumătate și s-a concretizat prin multiple încercări pentru găsirea și stabilirea rețetei. Echipa NutriLand a beneficiat de îndrumarea mentorilor în ceea ce privește tehnologia de obținere și ecoinovație, cât și din punct de vedere antreprenorial din partea Societății Antreprenorială Studențească SAS-UBc. Suportul financiar a fost susținut prin proiectul „Ecosistem antreprenorial competitiv, incluziv și sustenabil la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău” (acronim iEntreprise@UBc, cod proiect: CNFIS-FDI-2024-F-0556).
În urma deliberării, juriul Concursului Național „Ecotrophelia” România 2024 a acordat echipei NutriLand de la Facultatea de Inginerie a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, Premiul special pentru Ecoinovație acordat de Boromir.