IN MEMORIAM CONSTANTIN CĂLIN: profesor, critic, istoric literar și jurnalist cultural
Născut la 22 iunie 1940, în comuna Udești, județul Suceava, Constantin Călin este fiul Minodorei și al lui Nicolae Călin, de profesie agricultori. Urmează școala gimnazială din satul natal, apoi Liceul Militar „Ștefan cel Mare” din Iași. Între anii 1958 și 1963, urmează cursurile Facultății de Litere, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași. După absolvire, va fi repartizat preparator universitar la Institutul Pedagogic din Bacău, având, simultan, o bogată activitate publicistică. Din anul 2003, devine membru al Uniunii Scriitorilor din România, mai întâi la Filiala Iași, apoi la cea din Bacău. A primit premiul „George Bacovia” al revistei „Ateneu” (2000), Premiul pentru debut al Asociației Scriitorilor din Iași (2000), Premiul Fondului Literar al Uniunii Scriitorilor din România (2000) și Premiul pentru exegeză bacoviană al Festivalului Național „George Bacovia” (2017). Valoarea contribuţiei Domniei Sale la exegeza bacoviană a fost confirmată prin acordarea Premiului „Lucian Blaga” de către Academia Română, pentru volumul Dosar Bacovia III. Triumful unui marginal (Bacău, Editura „Babel”, 2017). De asemenea, i s-a decernat titlul de Cetățean de onoare al municipiului Bacău (2022).
Constantin Călin a semnat peste o mie de articole de istorie și critică literară, cronici și recenzii, interviuri, editoriale, polemici, traduceri etc.
Activitatea lui Constantin Călin s-a desfășurat, în principal, în două direcții complementare, ca profesor și scriitor. În cea de-a doua calitate, s-a ilustrat îndeosebi prin critică literară, jurnalism cultural și diaristică. În fiecare dintre ele, îl regăsim pe intelectualul curios și riguros, atent la lumea în care trăiește și pe care caută să o înțeleagă. A fost unul dintre cei mai respectați profesori ai Literelor băcăuane, un adevărat model de probitate morală și intelectuală, cu principii și valori cărora le-a rămas consecvent. Pentru toate acestea, stau mărturie admirația și prețuirea zecilor de generații de filologi pe care i-a format, de-a lungul a aproape cincizeci de ani de activitate didactică universitară. Foști studenți ai Domniei Sale, mulți dintre aceștia, actuale cadre didactice ale Facultății de Litere, își vor aminti, mereu, cu recunoștință, de tot ceea ce a însemnat și înseamnă personalitatea profesorului Constantin Călin pentru devenirea lor.
Drum lin în lumină, Domnule Profesor!